epitrapezia paixnidia
Epitrapezia-paixnidia

Για όλους τους γονείς που ψάχνουν ένα διασκεδαστικό τρόπο να περάσουν χρόνο με τα παιδιά, μόλις το βρήκατε. Τα επιτραπέζια αποτελούν ένα ιδιαίτερο συνδυασμό μάθησης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, τα οφέλη των επιτραπέζιων δεν είναι μόνο αυτά. 

Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών

·      Βοηθούν στην ενίσχυση της συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, τα επιτραπέζια, όταν παίζονται χωρίς διακοπή, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της συγκέντρωσης ενός παιδιού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα κινητά τηλέφωνα να είναι σε λειτουργία αθόρυβου και να μην διασπάτε η προσοχή σας.

·      Δίνουν μαθήματα ζωής. Τα επιτραπέζια παιχνίδια περνούν με διασκεδαστικό τρόπο, σημαντικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, οι ανατροπές που επιφυλάσσουν (είτε θετικές, είτε αρνητικές), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ¨τίποτα δεν είναι δεδομένο¨. 

  • Διδάσκουν τη σημασία της ομαδικότητας. Σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, κάθε παίκτης καλείται να συνεργαστεί με άτομα διαφορετικής ηλικίας και με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Έχοντας ως στόχο να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες που επιφυλάσσει το παιχνίδι, η ομάδα καλείται να βρει τρόπους να κερδίσει. Κάτι που θα αποτελέσει απαραίτητο εφόδιο και στην πραγματική του ζωή. 
  • Ενισχύουν την κριτική σκέψη. Τα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν στο παιδί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί για να επιλύει τα προβλήματα στη ζωή του. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε πρόβλημα ή εμπόδιο που εμφανίζεται στο παιχνίδι, το παιδί καλείται να δράσει. Αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και οδηγείται σε σκεφτεί μια πιθανή λύση που θα επιφέρει το μικρότερο ρίσκο.  Έτσι, μέσα από το επιτραπέζιο παιχνίδι το παιδί οξύνει την ικανότητα του ως προς την επίλυση προβλημάτων. Κάτι που σίγουρα θα του χρειαστεί στη μετέπειτα ζωή του.

·      Επισημαίνουν τη σημασία των κανόνων. Το παιδί καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπως και η ζωή, έχει ορισμένους κανόνες που οι παίκτες πρέπει να κατανοήσουν, να αφομοιώσουν και στη συνέχεια να ακολουθήσουν. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται κανόνες και να λειτουργούν μέσα στα όρια αυτών. 

·      Αποδοχή της ήττας. Είναι γεγονός ότι σε κανένα δεν αρέσει να χάνει, πράγμα που οδηγεί συχνά τους γονείς στο να τροποποιούν κανόνες, προκειμένου το παιδί τους να μη γνωρίσει το αίσθημα της ήττας. Ωστόσο, τα επιτραπέζια παιχνίδια, αποτελούν ένα καλό τρόπο για να αρχίσει το παιδί να κατανοεί ότι δε μπορούμε να κερδίζουμε πάντα. Πέρα από τη σημασία της αποδοχής της ήττας, το παιδί θα προσπαθήσει να ανακαλύψει καινούριες μελλοντικές στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να κερδίσει.